De zorg van nu en morgen moet anders. Hoe dan? Eén van de manieren waarop we dit doen is door samen zorgen, waarbij het netwerk van de cliënt meehelpt in de ondersteuning. Phuong Hoving-Nguyen is mantelzorger van haar vader die woont bij de Horizon. Ze deelt hoe zij het samen zorgen ervaart.
"Sinds anderhalf jaar woont mijn vader in De Horizon. Samen met mijn vier zussen nemen we de zorg voor hem waar. Dit deden wij daarvoor ook al, vooral mijn twee zussen die toen nog bij hem in huis woonden. Met onze fulltime banen was dat soms wel passen en meten. Nu verdelen we de zorg met z’n vijven wat gelijkmatiger. Dit maakt het voor ons iets makkelijker. Daarnaast kan hij natuurlijk dagelijks rekenen op de ondersteuning van de zorgmedewerkers. Als wij weggaan, dan weten wij dat hij veilig is en niet alleen. We willen dat onze vader het goed heeft en hier dragen we graag aan bij. Maar we vinden het ook leuk om af en toe te helpen koken voor alle bewoners van de woonlaag waar hij woont."
We weten van elkaar wat er speelt"We plannen een half jaar vooruit. Op een whiteboard houden we een wekelijks schema bij van onze bezoektijden met onze portretfoto’s erbij. Zo weten mijn vader en de zorgmedewerkers wie op welke momenten langskomen. We gebruik ook kaartjes met pictogrammen. Door op zo’n plaatje te wijzen, begrijpt mijn vader goed wat er die dag gaat gebeuren. Zo ziet hij dat het bijvoorbeeld tijd is om te prikken of onder de douche te gaan. Via een familiegroepsapp delen we iedere dag onze bevindingen. Dan weten we als zussen van elkaar wat er speelt of vragen we wie kan bijspringen als je er zelf een keertje niet kunt zijn. "
Veel contactOmdat we elkaar vaak spreken, zijn de lijnen kort en overleggen we veel. Via de app van ‘Caren Zorgt’ kunnen we de aantekeningen van de zorgmedewerkers inzien en ook of er nieuwe dingen zijn afgesproken. En we lezen alle Facebook berichten van de ZZG zorggroep, zodat we op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en activiteiten. Als we vragen hebben, kunnen we altijd langslopen in de gemeenschappelijk woonkamer of het kantoor van de zorgmedewerker. Of anders bellen we gewoon even.