Oog voor cliënten

Oog voor cliënten

ZZG wil persoonlijke en betaalbare zorg bieden, verbonden met de omgeving. Zowel nu als in de toekomst. Dit betekent dat we zorg afstemmen op de behoeften van de cliënt en rekening houden met de mensen om hen heen. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, is de hulp van de samenleving, vrijwilligers en het netwerk rondom de cliënt onmisbaar.

Visie
Onze visie sluit aan bij het Generiek Kompas. Daarbij is het belangrijk om de wensen en behoeften van de cliënt te kennen. Goede zorg moet aansluiten bij hoe iemand leeft en wat zijn mogelijkheden en voorkeuren zijn. Dit verbetert de kwaliteit van leven. Waarbij mantelzorgers en het sociale netwerk vanaf het begin betrokken zijn.

Ernstig probleemgedrag
Onze medewerkers merken dat er steeds meer cliënten zijn met ernstig probleemgedrag. Dit heeft niet alleen invloed op de cliënt, maar ook op medebewoners, netwerk, medewerkers en de hele locatie. Het zorgt voor extra druk op medewerkers. Die hebben, naast kennis en vaardigheden, vooral behoefte aan steun en het gevoel dat ze hun werk goed kunnen doen.

In 2025 richten we ons extra op informele zorg (zoals mantelzorg en hulp van vrijwilligers) en probleemgedrag. Dit zijn belangrijke thema’s die onze zorgverleners direct raken en waarbij we als organisatie grote stappen willen zetten.

Belofte voor 2022 - 2026

“Wij hebben oog voor cliënten. We richten ons op hen en hun netwerk en de gemeenschap in dorp of wijk. We kijken kritisch naar wat wij kunnen en moeten bijdragen om met elkaar de zorg te dragen. We ontwikkelen producten of diensten die dat mogelijk maken.”

Wat doen we in 2025

We werken op de thema's informele zorg en probleemgedrag een ZZG-brede programmatische aanpak uit:

  • Informele zorg: informatie geven en duidelijke afspraken maken met cliënten en mantelzorgers over wat ze kunnen verwachten.  Daarbij houden we natuurlijk rekening met de wetten en regels die gelden.

  • Probleemgedrag: samenwerken aan oplossingen met partners in de regio .

  • We hebben een duidelijk overzicht van alle initiatieven en beschikbare ondersteuning binnen ZZG en weten welke uitdagingen er op dit gebied zijn.

  • We hebben een advies opgesteld om de kennis en vaardigheden van onze medewerkers over informele zorg en probleemgedrag te verbeteren. Het beleid is hier dan ook op aangepast en aangescherpt.

Hoe verbinden we in de regio 2025

Onder andere:

Nonna:

  • Fijn werken; informele zorg, leernetwerk probleemgedrag en leerplatform, zorgteam van de toekomst

NOEL:

  • Kwetsbare groepen; voorzorgcirkels en moeilijk te plaatsen patiënten, zelfzorg thuis
  •  Mentaal gezondheidsnetwerk; mental health verbindt en WijkGGZ
  • Project transmurale afspraken probleemgedrag bij mensen met dementie

Zorg in mijn wijk:

  • Digitale aanmelding/ WVP adviesgesprek