In 2024 hebben we als ZZG onze besturingsfilosofie verder in de praktijk gebracht. Wij geloven in een manier van besturen waarin we ruimte geven aan maatwerk, couleur locale behouden en innovatie stimuleren – altijd dicht bij de professional en de cliënt. Tegelijkertijd maken we bewuste keuzes om onze organisatie sterker en doelgerichter te maken, zowel intern als in samenwerking met partners in de regio.Jaarcyclus en monitoring
Als organisatie hebben we een jaarcyclus vastgesteld, gebaseerd op onze besturingsfilosofie 'Het juiste midden'. Deze cyclus helpt ons om strategische keuzes te maken en richting geeft aan onze organisatie, dit doen we door jaarlijks een gezamenlijke vooruitblik en terugblik te schrijven. In 2024 hebben we met onze stakeholders onze eerste vooruitblik gemaakt, een mooi gezamenlijk proces.
Om te waarborgen dat de strategie daadwerkelijk resultaten oplevert, is het zaak om de voortgang regelmatig te monitoren. Afgelopen jaar - 2024 - is daarop een monitorprocedure ontwikkeld, waarmee we naast de strategische lijnen, ook de voortgang van onze jaarplannen volgen.
Om het goede gesprek te kunnen voeren - tussen managers en teams, managers en directeuren en directeuren en raad van bestuur - zorgen we dat de cijfers en analyses tijdig beschikbaar zijn voor een monitorgesprek. Het doel van het doorlopen van deze (monitor) cyclus is leren, verbeteren en anticiperen op onze interne en externe opgaven. Zowel op vakinhoud als financieel. We kijken naar het hier en nu en naar de toekomst, naar binnen en naar buiten. Het jaar dat voor ons ligt is belangrijk, maar we kijken ook verder vooruit. We kijken niet alleen naar onszelf, we zien ook wat om ons heen gebeurt en nemen dat mee. We kennen een terugblik en een vooruitblik.
Herinrichting Ondersteunende Diensten
Afgelopen jaar hebben we onze Ondersteunende Diensten herontworpen. Dit zodat deze toekomstbestendig is en sneller in kan spelen op vragen vanuit medewerkers en (toekomstige) cliënten. In samenwerking met de medewerkers van de Ondersteunende Diensten, de OR OD in samenwerking met de COR en een extern adviseur is een nieuwe structuur ontstaan, daarbij zijn 3 clusters ingericht: Ontwikkeling & Innovatie, Bedrijfsvoering en Medewerker & Client.
Mede door deze herinrichting, alsook door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van één van onze directeuren, hebben we afgelopen jaar een aantal nieuwe collega's in het directieteam mogen verwelkomen.
Een onderdeel van het herontwerp was het onderzoeken van alle soorten overleggen, welke doelen dit diende en welke structuur dit kende. Voor de ondersteunende diensten en het directie / rvb team zijn nieuwe overlegstructuren beschreven. Bij de invoering in 2025 hopen we dat het meer duidelijk is waar welke besluiten genomen worden in de organisatie maar ook bijvoorbeeld ook wanneer we naar de toekomst en naar buiten kijken.
Met deze stappen hopen we verder te bouwen aan onze organisatie zodat we krachtig zijn in de dagelijkse uitdagingen maar ook flexibel zijn om de kansen in de toekomst te benutten.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe we op basis van onze Besturingsfilosofie en met de opgave zoals beschreven in onze strategische lijnen voor ogen aan het werk zijn. Uiteraard kunnen we dit niet zonder de inspanningen en bevlogenheid van onze interne stakeholders zoals de expertgroep centrale zorgthema’s, Raad van Toezicht, COR en CCR. Zij vormen een essentiële rol in dit proces. Wij danken hen daarvoor.
raad van bestuur
Angela Jansen en Eefje Perlot
Risicomanagement
In 2024 hebben we uitgebreid onderzocht hoe we risicomanagement binnen de organisatie (willen) toepassen. Dit onderzoek heeft geleid tot een vernieuwde visie met concrete stappen en aanbevelingen die we in 2025 invoeren.
Zo gaan we vaker audits uitvoeren om van elkaar te leren. Ook organiseren we risico-workshops over belangrijke strategische thema’s. Dit helpt ons beter te begrijpen waar de risico’s liggen en wat we eraan kunnen doen.
Daarnaast krijgt risicomanagement steeds meer een regionale focus. We houden hier rekening mee in onze samenwerking met partners in de regio.
Verslag raad van toezicht
Beschikbaar na goedkeuring medio mei 2025
Medezeggenschap
Leden van de CCR en de COR in 2024
CCR
- Arthur ten Have, voorzitter
- Eveline Louws, vicevoorzitter
- André van Beurden
- Linda Willems
- Jos Holleman
- Theo Janssen
- Ans Lavooij
- Teun Langeweg
- Hans van Gent tot in juni
- Peter Roelofs vanaf augustus
- Helene Wierema, ambtelijk secretaris
COR
- Jorie van Beuningen, voorzitter
- Wendy Stoffels, vicevoorzitter
- Helma van Keulen
- Bas van der Heijden
- Peggy Brugman (vanaf 01-04-2024)
- Toon Althuizen
- Anke Groeneveld (vanaf 01-04-2024)
- Monique Broeder
- Natasja Benschop
- Wilma Kroon
- Jacqueline Atteveld (tot 01-04-2024)
- Janneke Siebenga, ambtelijk secretaris
Jaarrekening
Beschikbaar na goedkeuring
Financieel resultaat
In 2024 hebben we een licht positief resultaat behaald.
Ook hebben we het afgelopen jaar een nieuw financieel meerjarenbeleid met elkaar vastgesteld. De rendementsdoelstelling bedraagt 1,5% voor de gehele organisatie, gemiddeld in drie jaren. Het biedt daarnaast ruimte om te investeren, indien het bijdraagt aan onze maatschappelijke opgave: betaalbare en toegankelijke ouderenzorg.

- Bouwsteen 3: het werk organiseren
- Bouwsteen 4: leren en ontwikkelen