Spraakgericht rapporteren

Binnen de module spraakgericht rapporteren van Attendi wordt gesproken tekst direct omgezet in bruikbare schriftelijke rapportage. ZZG zorggroep startte met spraakgericht rapporteren omdat schriftelijk rapporteren in het ECD tijd kostte, kwalitatief beter kon en sommige medewerkers problemen ondervonden met formuleren en schrijven. Gebruik van spraakgericht rapporteren is niet verplicht. Met de module van Attendi kunnen zorgprofessionals praten met software zoals ze praten met bewoners/cliënten.

Een belangrijk doel was om kostbare schermtijd om te zetten in waardevolle tijd voor cliënten, en dit lijkt te zijn gelukt. Gebruikscijfers verschillen tussen teams, maar zorgprofessionals die het gebruiken zijn blij met de mogelijkheden.

Tot en met 2024 werden alle teams in de wijkverpleging geschoold in het gebruik van spraakgericht rapporteren. De gebruikscijfers zijn laag, maar onder de gebruikers wordt spraakgericht rapporteren heel positief ontvangen. In 2024 is op 1 woonlocatie een pilot geweest met spraakgericht rapporteren. In 2025 wordt dit verder uitgerold over de gehele organisatie.

Nancy de Leeuw, manager WOC, betrokken bij de implementatie van spraakgericht rapporteren:

“Spraakgericht rapporteren sluit aan bij visie om medewerkers maximaal te ondersteunen en administratielast te verminderen. Het heeft geleid tot een vermindering van de tijd die de zorgprofessionals kwijt zijn aan administratie, maar ook tot meer werkplezier.”

Zorgprofessional die gebruik maakt van de module:

“Ik maak veel gebruik van spraakgericht rapporteren, voornamelijk als ik op kantoor werkzaam ben. Voor mij, als dyslect, is dit ideaal. Minder schrijffouten. Meer tijd voor andere dingen. Op het moment dat er meer collega's gebruik van maken wordt het laagdrempeliger om het in bijzijn van cliënt en collega te gebruiken.”

Bouwsteen 3

 

  • Bouwsteen 3: het werk organiseren